Bağlantılar veya linkler bir web sitesinin olmazsa olmazların birisidir. SEO açısından da arama motorlarının bir web sitesini tanıması için bağlantıların önemi yadsınamaz bir gerçek. Bunlara ek olarak bağlantıları, nofollow veya dofollow ayırabiliriz. Peki bu bağlantı çeşitlerinden birisi olan NoFollow nedir?
NoFollow Etiketi Nedir?
Nofollow bağlantıları, <a> tagleri arasında rel=”nofollow” etiketi uygulanmış bağlantılardır. Nofollow arama motorlarına, verilen bağlantının yok sayılmasını ve takip edilmemesi gerektiğini söyler.
NoFollow’un ana amacı bağlantı verilen internet sitesinin, bağlantı veren internet sitesinin otoritesinden etkilenmesini engellemektir.
Mesela büyük internet siteleri (hurriyet.com.tr – sozcu.com.tr gibi) bağlantı verirken bağlantılarda genellikle nofollow etiketini kullanmaktadır.
Bir web sitesi, başka bir web sitesine bağlantı verdiğinde, kendi bağlantı yetkisinin bir kısmını otomatik olarak aktarır.
Verilen bu, bağlantı verilen web sitesinin arama motoru sonuçlarındaki konumunu iyileştirebilir. Böyle bir bağlantıya “dofollow” adı verilir. Bir “nofollow” bağlantısı, aksine, herhangi bir bağlantı yetkisini iletmez.
Arama motorları, nofollow etiketi kullanıldığında bağlantı verilen sayfanın sıralamasını değerlendirirken bu bağlantıları dikkate almaz.
Bir “nofollow” bağlantısı, bağlantı yetkisini devretmese bile, bağlantı verdiği web sitesine ziyaretçi çekebileceğini unutmamak çok önemlidir.
Ek olarak, Google’ın “nofollow” özelliğine yaklaşımı geçmiş yıllarda değişti diyebiliriz. 2020 yılında Google algoritmasında yaptığı bir güncelleme ile nofollow bağlantıların geçmiş yıllara kıyasla daha önemli olduğunu paylaşmıştı.
Ancak yine de nofollow bağlantıların DoFollow bağlantılar kadar önemli olduğunu söylemek mümkün değil.
NoFollow Etiketi Ne Zaman Kullanılır?
Arama motorları, bağlantı verilen sayfanın sıralamasını değerlendirirken bunu dikkate almaz.
NoFollow özelliği, web siteleri tarafından aşağıdaki nedenlerle sıklıkla kullanılır:
- Bağlantı verdiğiniz internet sitesine kesin bir şekilde güvenmediğinizde.
- Domain otoritenizi, bağlantı verdiğiniz internet sitesiyle paylaşmak istemediğinizde.
- Yorum ve forum internet sitelerinde kullanıcıların oluşturduğu içeriklerden sıklıkla bağlantı çıkmasını engellemek amacıyla.
Bununla birlikte günümüzde başka internet sitelerine link vermek ticari önem taşıdığı için birçok yayıncı da dofollow bağlantı vermek yerine nofollow bağlantı vermeyi tercih ediyor.
NoFollow’un SEO’ya Etkisi Nedir?
NoFollow backlink özelliği, SEO için aşağıdakiler dahil birçok avantaja sahiptir:
Nofollow bağlantıların SEO’ya pozitif ve negatif etkileri bulunabilir. Yani iyi yönleri de mevcut, kötü yönleri de.
Eğer link building veya link inşa etmek için gerekli çalışmaları yapıyorsanız ve bunun için düşük kaliteli internet sitelerinden sürekli link alıyorsanız bu sitenizin SEO değerlerini etkileyebilir.
Bununla birlikte internet sitenize yapılan spam saldırıları; kumar, erotizm, bahis içerikli internet sitelerinden gelen bağlantılar nofollow veya dofollow olsun sitenizi kötü etkileyebilir.
Ancak, arama motoru sonuçlarını etkileyebilecek unsurlardan biri olan bağlantı yetkisini aktarmazlar. NoFollow bağlantılarının SEO için hala önemli olduğunu ve yine de bir web sitesine ziyaretçi getirebileceğini unutmamak çok önemlidir.
Bir web sitesi, NoFollow bağlantılarını tutumlu bir şekilde kullanarak bağlantı otoritesi dengesini koruyabilir ve genel SEO’sunu geliştirebilir.
NoFollow Backlink’ler Etkisini Ne Zaman Gösterir?
NoFollow backlinklerin, bir arama motoru tarayıcısı bunu fark eder etmez etkinleşir. NoFollow özelliğine sahip bir bağlantı, tarayıcının bağlantıyı yok saymasına ve onu bağlı web sitesine kadar takip dofollow etiketi kadar etkin bir şekilde takip etmesini engeller.
Sonuç olarak, bağlantı yapılan web sitesi, bağlantı verilen web sitesinden kısıtlı bir etki kazanacaktır.
NoFollow bağlantılarının, tarama prosedürü veya arama motoru tarayıcılarının yeni bağlantıları nasıl bulduğu üzerinde etkisinin kısıtlı olduğunu unutmamak gerekiyor.
Bağlantı verilen web sitesi, bir bağlantı NoFollow olsa bile arama motoru tarafından taranıp dizine eklenebildiği için arama motoru sonuçlarında görünmeye devam eder. Ancak, kendisine bağlı web sitesi tarafından iletilen bağlantı yetkisine sahip olmayacaktır.
NoFollow bağlantılarının, bağlanılan web sitesi için geri bağlantı olarak sayılmayacağını, dolayısıyla bağlantıyı yapan web sitesinin geri bağlantı profilini etkilemeyeceğini akılda tutmak da önemlidir.
Arama motorlarının her zaman NoFollow bağlantılarınızı takip etmeyebileceğini anlamak da çok önemlidir. Bununla birlikte, bağlantı, bağlantı metni veya bağlam gibi diğer faktörler için önemliyse veya size atıfta bulunan web sitesinin yetkisi varsa, bunu yapabilirler.
Arama motorları tarafından kullanılan algoritmalar giderek daha karmaşık hale geliyor ve web’i nasıl tarayacaklarına, indeksleyeceklerine ve sıralayacaklarına karar verirken çeşitli kriterleri dikkate alıyorlar.
NoFollow Link Nasıl Verilir?
<a href=”https://example.com” rel=”nofollow”>Example website</a>
Bu örnekte, <a> tagi kullanılarak “https://example.com” web sitesine bağlantı verildiğini görüyoruz. Rel özelliği, bağlantının “nofollowed” olması gerektiğini belirtmek için kullanılır. Href özelliği, bağlantının hedef URL’sini belirtmek kullanılır.
Callsedon olarak Ankara Web Tasarım ve Ankara SEO ajansı hizmetlerimiz konusunda bilgi almak için formu kullanabilirsiniz!